Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
'Geen sprake van verdringing door zzp'ers'
Mensen met vaste banen hebben weinig te duchten van verdringing door zzp'ers en flexwerkers. Volgens de Monitor Arbeidsmarkt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrapten werkgevers sinds 2008 veel meer vaste banen dan er zzp'ers en flexwerkers bij zijn gekomen.

Voor een belangrijk deel is dat te verklaren uit het feit bijvoorbeeld in de zorg de afgelopen jaren clienten minder recht hebben gekregen op zorg, waardoor een deel van het werk simpelweg foetsie is, legt zzp-deskundige Pierre Spaninks uit in BNR's ZZP Café.

Het werk dat wel blijft liggen wordt in eerste instantie opgevangen door degenen die overblijven en pas als de werkgever - bijvoorbeeld een zorginstelling - er echt niet uitkomen, zullen ze zzp'ers inhuren. Dat kan kosten besparen omdat een zzp'er alleen maar de uren declareert die hij echt werkt. "Dus om een werknemer in loondienst te vervangen heb je grofweg maar driekwart zzp'er nodig."

Klijnsma
Deze week werd tevens bekend dat zelfstandigen die een beroep moeten doen op de bijstand niet eerst nog hun pensioen hoeven aan te spreken. Terecht, meent Spaninks, want ze hebben er gewoon premie voor betaald via de Belastingdienst. " Nu heeft staatssecretaris Klijnsma een wetswijziging door de Tweede Kamer gekregen, waardoor de gemeente niet meer aan je pensioenvermogen mag komen, zolang het onder de 250.000 euro komt."

Als alleenstaande zzp'er heb je recht op 70 procent van het minimumloon, wat neerkomt op 1.055 euro per maand. Een baantje erbij zoeken is dan niet alleen handig, je bent het volgens de Participatiewet zelfs verplicht. " Dan gaat het in principe om werk in loondienst, maar werk in loondienst mag ook. De eerste zes maanden mag je de inkomsten die je daaruit genereert ook gewoon houden, daarna wordt het verrekend met je uitkering. Allemaal nog steeds niet fijn, maar een stuk beter dan het was."

BRON: BNR.nl | 8 november 2015
___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"