Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
Vaste uurvergoeding interim-managers op z'n retour
Interim-managers werken steeds minder met vaste uurtarieven. Binnen een jaar is het aantal interim-managers dat met een vast uurtarief werkt afgenomen van 81% naar 73%. Het percentage mengvormen tussen vaste uurbeloning en 'resultaatfee' groeit.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek — 'Interim Index 12' — van het Utrechtse kantoor Schaekel & Partners in samenwerking met Nyenrode Business University onder 505 interim-managers in de maanden april en mei van dit jaar. Het onderzoek wordt maandag gepubliceerd.

Resultaatfee
De onderzoekers spreken van een 'kleine kentering. Andere vergoedingsvormen winnen terrein en dan me name het toevoegen van een resultaatfee aan het tarief.'

Het gemiddelde uurtarief bedraagt dit jaar € 132, exclusief btw, tegen € 121 vorig jaar, € 125 twee jaar geleden en € 117 in 2012. De financiële sector spant de kroon, met een gemiddelde van € 160.

Louter resultaatgebonden beloningen worden nog beperkt gehanteerd, zo blijkt uit het onderzoek. Slechts 2% werkt met uitsluitend een resultaatfee. Van de ondervraagde managers werkt 3% met een vaste maandvergoeding, gecombineerd met een resultaatfee en 7% met een uurtarief en een resultaatfee. Van de managers laat 6% zich een vaste maandvergoeding betalen en 9% werkt met andere afspraken.

Verschillen per sector
De cijfers verschillen wel per sector. De financiële sector laat de grootste verschuiving zien. Een jaar geleden werd daar nog door 88% van de interim-managers op uurtarief gewerkt, nu is dat nog maar 70%. Bij de sectoren industrie, diensten en retail werkt nog maar 59% van de managers met vaste uurtarieven tegen 73% vorig jaar.

De overheid en de zorgsector zijn het conservatiefst. Bij de overheid werkt 88% van de ondervraagde interim-managers nog tegen een vast uurtarief (87% in 2014), in de zorg is dat zelfs 93% en toegenomen ten opzichte van de 80% van vorig jaar. Bij de overheid zijn wel meer dan elders managers actief die 'uitsluitend een resultaatfee' ontvangen.

Langduriger klussen
De tijdsduur van de 'interim-klus' neemt trouwens toe. In het najaar van 2010 had de gemiddelde opdracht nog een looptijd van 9,5 maanden. Dat is opgelopen tot 12,8 maanden. Tijdelijk en vast groeien naar elkaar toe.

De interim-managers zien hun markt aantrekken. Ze 'zijn positiever dan ooit', aldus de onderzoekers. '42% van de respondenten verwacht een toename van de vraag tegen 39% een jaar geleden'. Slechts 12% verwacht een afname tegen 16% vorig jaar.

BRON: FD.nl | 23 november 2015

___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"