Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
Scherpe kritiek op nieuw zzp-contract
De nieuwe arbeidsverklaring voor zzp'ers ligt onder vuur van de Eerste Kamer, werkgevers en de zelfstandigenlobby. Ruim elf weken voor de invoering is er nog volop gesteggel over wie zich vanaf 1 januari zzp'er mag noemen en wie niet. De blinde vlekken zijn dusdanig groot dat vele tienduizenden lopende zzp-contracten dreigen te worden opgeschort vanwege aansprakelijkheidsrisico's, zo waarschuwen critici.

Tegen schijnzelfstandigheid
Het voorstel voor de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) wordt dinsdag beoordeeld in een zeer kritische Eerste Kamer. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de opvolger van de VAR-verklaring ontworpen om schijnzelfstandigheid terug te dringen en de aansprakelijkheid voor foute constructies ook bij de werkgever te leggen. Tot nu toe is het zo dat de Belastingsdienst naheffingen alleen aan de zzp´er mag opleggen.

De goede intenties van Wiebes zijn ontaard in overregulering, waarschuwt Denis Maessen voorzitter van zzp-belangenbehartiger PZO-ZZP. Hij ziet dat de Belastingdienst zich opmaakt voor een veel fijnmazigere en strengere beoordeling van arbeidsrelaties. Hij verwijst naar het aantal modelovereenkomsten dat de fiscus daarvoor gebruikt: 'Wiebes had ingezet op enkele tientallen, maar ze sturen nu aan op vele honderden, zo niet duizenden zeer gedetailleerde modelcontracten.'
Denis Maessen van belangenbehartiger PZO-ZZP waarschuwt voor overregulering (foto: HH)

Ontmoedigingseffect
Tegelijkertijd is het nog erg onduidelijk hoe die contracten eruit gaan zien. Er zijn er slechts twee gepubliceerd op de website van de Belastingdienst: die voor de 'docent masterclass' en de 'coördinerend stralingsdeskundige'. Maessen zegt dat de staatssecretaris het zzp-schap veel hoogdrempeliger wil maken. Daarmee lijkt hij coalitiepartner PvdA tegemoet te willen komen. Die partij wil dat werkgevers dan meer mensen in vaste dienst nemen. 'Een naïeve gedachte. De risico's van het werkgeverschap zijn al flink gestegen. Je bedenkt je wel een paar keer voordat je die stap zet', aldus Maessen.

Bij de zzp-bemiddelaars ontstaat eveneens een groot ontmoedigingseffect, zegt directeur Jurrien Koops van uitzendkoepel ABU: ook zij zijn niet meer gevrijwaard van loonheffingen en hebben dus de plicht om voor iedere kortstondige opdracht te beoordelen of de zzp'er een ondernemer is of niet. Dat is onwerkbaar en zet het hele verdienmodel op de helling, zegt Koops. 'Een op de drie zzp'ers werkt bijna uitsluitend via bemiddeling en een belangrijk deel van die contracten moet worden beëindigd.'

Te detaillistisch?
'Ik heb veel van dit soort signalen opgevangen, en ik vraag me af of de staatssecretaris niet wat detaillistisch te werk gaat. De tijd is zeer krap', reageert D66-senator Alexander Rinnooy Kan. Hij maakt zich onder meer zorgen over de haalbaarheid van het voorstel, gezien het feit dat er nog nauwelijks voorbeeldovereenkomsten beschikbaar zijn. Ook vraagt hij zich af of het DBA-instrument niet wat zwaar is om het probleem van schijnzelfstandigheid mee aan te pakken. Volgens sommige schattingen gaat het om slechts 2% van de 800.000 zzp'ers.

Rinnooy Kan vindt het echter voorbarig om al conclusies te trekken. 'De discussie moet nog gevoerd worden. Ik wil Wiebes eerst de kans geven om uit te leggen hoe hij een en ander wil oplossen.' Eind oktober brengt de Eerste Kamer de wet in stemming. Voor Wiebes staat er veel op het spel: in april werd zijn voorloper van de DBA afgeschoten na een storm van kritiek van onder meer werkgevers, de Raad van State en de Tweede Kamer. Opnieuw teruggefloten worden betekent dan ook groot gezichtsverlies.

Het ministerie van Financiën pareert de zorgen door te zeggen dat er per 1 januari niets verandert aan de regels die gelden voor de vraag of iemand als werknemer of zelfstandig opdrachtnemer aangemerkt dient te worden. 'Verder wachten we de behandeling in de Eerste Kamer af', aldus een woordvoerder.

BRON: FD.nl | 6 oktober 2015
___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"