Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
‘Wat is je zwakke punt?’ Zo moet je dus NIET antwoorden op deze sollicitatie-strikvraag
Oké, het is de cliché strikvraag tijdens een sollicitatie: ‘Wat is je zwakke punt?’ Je kijkt wel uit om je zwaktes uit de doeken te doen, maar ja: wat dán te antwoorden? Daarom mompel je wat over hoe lastig het is zo perfectionistisch te zijn. Fout.

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je nog beter een échte zwakte kunt noemen, dan zo’n vermomd compliment aan jezelf.

‘Ik ben zo perfectionistisch, zucht’
In het Engels hebben ze er een mooie term voor: humblebragging. Het is zelf-promotie vermomd als klacht. Eigenlijk ben je aan het opscheppen, maar omdat je zelf ook wel aanvoelt dat je beter bescheiden kunt zijn, verpak je die zelfverheerlijking in de vorm van een klaagzang. Bijvoorbeeld: “Ik vind het zo moeilijk om nee te zeggen. Ik moet daardoor veel harder werken, omdat ik aan alle verzoeken van collega’s tegemoet kom.”

Onderzoekers van de Harvard Business School vroegen zich af of het werkt, dat stiekeme opscheppen. Ze voerden daarom verschillende experimenten uit, waaronder een experiment in de sollicitatie-setting. Ruim honderd respondenten werd gevraagd hoe ze tijdens een sollicitatie zouden antwoorden op de vraag wat hun zwakke punt is.

Beter: ‘Ik stel mijn werk veel te lang uit’
Maar liefst 77 procent van de respondenten maakte zich ‘schuldig’ aan het zogenoemde humblebragging. Zij klaagden bijvoorbeeld over het feit dat ze te perfectionistisch waren, en te aardig tegenover collega’s. De rest van de correspondenten vertelde eerlijk dat ze bijvoorbeeld af en toe zó overtuigd zijn van hun eigen gelijk dat ze niet meer luisteren naar de mening van anderen, of dat ze de neiging hebben hun werk veel te lang uit te stellen.

De meerderheid van de humblebraggers zei dat ze dachten met hun antwoord hun kans op de baan te vergroten. Dat bleek bepaald niet het geval. De groep respondenten die de antwoorden moest beoordelen, had namelijk sterk de voorkeur voor de kandidaten die zonder omhaal vertelden wat hun zwakke punt was. Die respondenten werden namelijk eerlijker gevonden.

Beter gewoon opscheppen
Niet alleen maken humblebraggers minder kans op de baan, ze worden over het algemeen negatiever beoordeeld (als persoon), blijkt uit andere experimenten van de onderzoekers. Sterker nog: uit het onderzoek bleek dat je nog beter ‘gewoon’ kunt opscheppen - dan vindt men je misschien vervelend, maar je wordt tenminste wél eerlijk gevonden.

BRON: NRC | 4 mei 2015
___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"