Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
Asscher: ING-top neemt afstand van intern memo over ontslag flexwerkers
De top van ING neemt afstand van een interne memo van de bank waarin het ontslag van honderden uitzendkrachten wordt uitgelegd als een manier om de nieuwe ontslagregels die per 1 juni ingaan te ontlopen. Dat verklaarde minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag in een persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad.

‘De passages in het memo brachten niet de bedoeling van de raad van bestuur tot uitdrukking’, aldus Asscher. Dat zou ING-vicevoorzitter Koos Timmermans hem hebben meegedeeld in een telefoongesprek donderdagmiddag na een hoogopgelopen ruzie over de behandeling van flexwerkers door ING.

Uit zijn slof
Asscher was donderdagochtend tegen ING uit zijn slof geschoten na berichtgeving in de Volkskrant over een interne notitie waaruit bleek dat ING uitzendkrachten wilde lozen voordat de bank verplicht is een ontslagvergoeding te betalen. De minister noemde het een schandalige manier van doen. 'Wat is de moraal van een bank die een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de kwetsbaarste werknemers iedere zekerheid wil onthouden?’

Volgens ING baseerde Asscher zich op verkeerde aannames en onjuiste informatie, maar na het telefoongesprek erkende de bank via een bericht op de website dat 'het memo onduidelijkheid schept over de wijze waarop de bank invulling geeft aan de Wet werk en zekerheid’. ING zegt de nieuwe wet te steunen en omarmen. ‘De bank zal zich inspannen om onduidelijkheden over de uitvoering van de wet weg te nemen’, aldus de verklaring van donderdagavond.

Asscher noemt dat 'een begin van een reactie'. Nu moet in de praktijk nog blijken of de voorgenomen ontslagen ook in de geest van de wet zullen worden uitgevoerd.

'Verkeerde indruk'
De lezing van Asscher dat de top van ING afstand neemt van het gewraakte memo blijkt echter niet overeen te komen met die van ING. ‘De juistheid van de notitie staat niet ter discussie’, zegt een woordvoerder van de bank in een nadere toelichting. ‘Maar mogelijk is wel een verkeerde indruk ontstaan dat ING de wet zou willen ontlopen. Dat is geen sprake van.’

ING kondigde vorig jaar al een grootscheepse sanering aan waarbij afscheid wordt genomen van 1075 flexkrachten en 1700 vaste medewerkers. ‘In de context van deze reorganisatie neemt ING dus ook afscheid van uitzendkrachten, maar deze uitstroom heeft geen verband met de Wet werk en zekerheid’, stelt de bank.

Arbeidsrechtelijke risico's
Uit de door de Volkskrant gepubliceerde interne notitie blijkt dat verband echter wel degelijk te bestaan. ‘Het nieuwe beleid is vastgesteld naar aanleiding van de wijzigingen in de Wwz waarbij medewerkers in Fase C meer gelijkgeschakeld worden met vaste medewerkers en daar dus ook rechten aan kunnen ontlenen’, zo leest het document.

Fase C-uitzendkrachten zijn ingehuurde werknemers die een contract voor onbepaalde tijd hebben bij een uitzendbureau dat werknemers levert aan ING. De inzet van uitzendkrachten in Fase C is niet langer wenselijk, zo staat in het memo, omdat dit arbeidsrechtelijke risico’s met zich meebrengt.

Wet werk en zekerheid
ING stopt tevens met de inhuur van uitzendkrachten die vier jaar werkzaam zijn geweest voor ING of wier tijdelijke contract zes keer is verlengd en die daardoor recht hebben op een contract voor onbepaalde tijd, zo blijkt uit de interne richtlijn.

De nieuwe Wet werk en zekerheid schrijft voor dat bedrijven sneller moeten beslissen om een uitzendkracht in vaste dienst te nemen en dat een uitzendkracht aan het einde van de uitzendperiode recht heeft op betaling van een transitievergoeding.

BRON: FD.nl | 10 april 2015
___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"