Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
‘Introduceer minimumtarief voor zzp’ers’
Mensen die in Nederland werken als zzp'er (zelfstandige zonder personeel) zijn in veel gevallen armer dan werknemers die in dienst zijn bij een baas. In 2012 woonde vijftien procent van de zzp'ers in een huishouden waarin het gezamenlijke inkomen onder de armoedegrens van het Sociaal en Cultureel Planbureau ligt. Onder werknemers was dat drie procent. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau woensdag na onderzoek. 39 procent van de zzp'ers ontving in het verleden minstens eenmaal een uitkering wegens werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Onder werknemers was dat 30 procent. Wel is het zo dat zelfstandigen zonder personeel tevredener met hun werk zijn dan werknemers. Vooral over de aansluiting tussen hun werktijden en hun thuissituatie zijn zzp'ers te spreken. Slechts zes procent van de zzp'ers wil liever een vaste baan in loondienst. Het aantal zzp'ers groeide de laatste jaren flink, van zeven procent in 2001 naar elf procent in het voorjaar van 2014. Werkgevers die zelfstandigen inhuren doen dat naar eigen zeggen vooral als ze (tijdelijk) behoefte hebben aan specialistische kennis. Ook worden zzp'ers vaak aangetrokken als er in een bepaalde periode heel veel werk te doen is.

Nederland zou kunnen overstappen op minimumtarieven voor zzp’ers. Dat oppert hoogleraar Koen Caminada van de Universiteit van Leiden.

Caminada doet de suggestie in Het Financieele Dagblad om zzp’ers aan een hoger inkomen te helpen. Hij noemt de huidige zelfstandigenaftrek een verslavend gedrocht dat opgeruimd moet worden.

Volgens Caminada verdienen 400.000 zzp’ers, ongeveer de helft van het totaal, minder dan 21.000 euro en betalen ze dus geen belasting. Dit terwijl ze wel aanspraak maken op AWBZ en AOW. “Het is vreemd om zo’n grote subgroep vrij te stellen. Dat zet de solidariteit onder druk.”

Caminada erkent dat het risico bestaat dat als fiscale voordelen wegvallen talloze zzp’ers alsnog een beroep op een uitkering moet doen. “Dat is echt een dilemma.”

Caminada komt met zijn suggestie op het moment dat het kabinet worstelt met het zzp-beleid. Het wil schijnzelfstandigheid aanpakken. Het overweegt daarom de VAR te vervangen door een zogeheten Beschikking geen Loonheffing (BGL), maar dat plan ligt onder vuur.
Beperking van de fiscale voordelen voor zzp’ers ligt politiek eveneens gevoelig.

BRON: z24.nl | 12 november 2014
___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"