Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
Vooral expert kan op zijn intuïtie vertrouwen
Het is niet verkeerd om bij het nemen van beslissingen zich door intuïtie te laten leiden, maar dat geldt alleen wanneer men expert is. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de Rice University. Er wordt echter ook opgemerkt dat intuïtie niet voor elke materie even geschikt is. Opdrachten met een vaste structuur, zoals mathematische problemen, zijn volgens de Amerikaanse onderzoekers minder aangewezen voor intuïtieve beslissingen dan minder gestructureerde taken, waar onder meer relaties aan te pas zouden komen.

De onderzoekers stelden vast dat bij het ontleden van de moeilijkheidsgraad van een basketworp proefpersonen met expertise in de sector intuïtief en analytisch gemiddeld dezelfde score haalden. Experts bleken daarentegen intuïtief gevoelig beter te scoren dan neofieten, maar analytisch kon er volgens onderzoeksleider Erik Dane, professor management aan de Graduate School of Business van de Rice University, tussen beide groepen geen enkel onderscheid worden vastgesteld.

Dezelfde resultaten werden opgemerkt bij de inschatting over de echtheid van handtassen van ontwerper Louis Vuitton. “Het onderzoek toont aan dat het niet altijd verkeerd is om op de intuïtie te vertrouwen en in een aantal gevallen kan het zelfs een voordeel opleveren,” voeren de onderzoekers aan. “Het onderzoek maakt duidelijk dat de intuïtie niet mag worden onderschat. De resultaten van het onderzoek zouden het individu echter moeten kunnen helpen om te weten onder welke omstandigheden er bij het nemen van beslissingen daadwerkelijk op de intuïtie vertrouwd kan worden.” (MH)

BRON: Express.be | 19 december 2012
___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"