Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
Naast tekort ook overschot in organisaties
De arbeidsmarkt laat een diffuus beeld zien. Waar in de zorg, industrie en HR-dienstverlening problemen worden ondervonden met het invullen van vacatures, zijn er overschotten in bijvoorbeeld welzijn. Zelfs binnen organisaties zijn er grote tegenstellingen. Dat meldt ADP Nederland op basis van het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2012-2013’.

‘Niet één krapte’
De verschillende branches geven een te gedifferentieerd beeld om te kunnen spreken van algemene krapte. Met name in de HR-dienstverlening, de gezondheidszorg, industrie en ICT is het vinden van personeel moeilijk. Dit in tegenstelling tot welzijn, maatschappelijke dienstverlening en de overheid. Opvallend is dat in de bouw bovengemiddeld wordt gerapporteerd: 33 procent van de HR-professionals geeft aan moeite hebben met het invullen van vacatures.

Organisatie
De diversiteit in vraag en aanbod komt zelfs binnen organisaties terug. Dat zegt Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot. ‘Bij defensie is de vraag om technici zo groot dat er bonussen worden gegeven aan starters, terwijl er tegelijkertijd wordt gesneden in het overige personeel. Bij grote bedrijven zie je soortgelijke bewegingen.’

Vergrijzing
De komende twaalf maanden zullen relatief weinig P&O’ers moeite hebben met het vinden van nieuw personeel, zo is de verwachting. Voor de middellange termijn is dat beeld anders. Men verwacht een snelle terugkeer van de krapte op de arbeidsmarkt, onder andere door de vergrijzing. Met name in de industrie maakt men zich daar zorgen om.

HR wil aandacht
Terwijl 62 procent van de HR-professionals aangeeft dat het wenselijk zou zijn dat ook het management zich bewust is van de te verwachten terugkeer van de krapte op de arbeidsmarkt, geeft maar 44 procent aan dat dit ook daadwerkelijk het geval is. Nog geen 5 procent van de HR-professionals geeft aan moeite te hebben personeel vast te houden, terwijl dat vorig jaar nog 20 procent was. De arbeidsmarkt is verder op slot komen te zitten. ‘Een eenduidige verklaring hiervoor is lastig te geven. De onzekere economie lijkt eraan ten grondslag te liggen, waardoor veel mensen niet bereid zijn hun vaste contract op te geven voor een tijdelijk dienstverband,’ aldus Van der Spek.

Dalende trend
Vanaf 2008 daalde het aantal P&O’ers (74 procent) dat aangaf moeite te hebben met het invullen van vacatures. Na de economische neergang daalde dit flink tot 26 procent in 2010. Het jaar daarop groeide het even tot 32 procent, om dit jaar weer te zakken naar 28 procent.

Het onderzoek
Het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2012-2013 wordt door salaris- en HR-dienstverlener ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij uitgevoerd. Dit jaar deden 1100 Nederlandse HR-professionals mee.

BRON: P&OActueel/ ADP Nederland | 03-oktober-2012

___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"