Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
Zo overleef je de arbeidsmarkt van morgen
Een baan voor het leven - dat is niet meer van deze tijd. Nu het ontslagrecht wordt versoepeld, steeds meer mensen een flexibel contract hebben, kennis in rap tempo veroudert en zelfs hoogopgeleid werk naar het buitenland verdwijnt, moet de werknemer heel wat in huis hebben. Vijf tips om je staande te houden op de nieuwe arbeidsmarkt.

1. Wen aan onzekerheid
2. Investeer en spaar
3. Hou een open mind
4. Word geen manager
5. Een vlotte babbel helpt

1. Wen aan onzekerheid
We krijgen steeds meer te maken met een flexibele arbeidsmarkt; tijdelijke contracten, payroll-constructies, mensen worden ingehuurd via een uitzendbureau of als zzp'er. In die nieuwe markt is er weinig zekerheid en wordt de werknemer bovendien slechter betaald. Mensen met een flexibel contract krijgen minder betaald dan mensen met een vast contract, zo kwam naar voren uit een studie van ROA en CPB. Dat geldt met name voor hoger opgeleiden. Het verschil in salaris tussen een tijdelijk en een vast contract is 7 procent. ‘Een tijdelijk contract biedt noch zekerheid, noch financiële compensatie voor die onzekerheid', aldus de auteurs van het rapport.

In een ideale situatie in de flexibele arbeidsmarkt zou baanzekerheid vervangen moeten worden door werkzekerheid: een grotere kans op een nieuwe baan. Dat is ook een van de ideeën achter de versoepeling van het ontslagrecht. Het idee dat mensen sneller weer aan de slag zouden komen als ze ook sneller konden worden ontslagen, is ontstaan in Denemarken in de jaren negentig. Toch is in Denemarken de werkloosheid nu 8 procent, tegen
6 procent in Nederland.

Meer onzekerheid dus. Daar moet je tegen kunnen op de flexibele arbeidsmarkt. Werk aan de eigenschappen die je nodig hebt om te overleven in die markt - een ideale bezigheid als je even geen baan of klus hebt.

2. Investeer en spaar
Een periode zonder werk zitten is geen reden tot paniek - als je maar voldoende gespaard hebt. Leg geld opzij voor moeilijke tijden. En zorg zelf dat je voldoende pensioen opbouwt. Investeer in opleidingen die je nodig hebt om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. En ben je nog aan het werk in een vaste baan, investeer dan in een goede rechtsbijstandverzekering. Mocht je ontslagen worden, dan heb je in elk geval meer kans op een gunstige afwikkeling.

3. Hou een open mind
Idealiter blijven we natuurlijk aan het werk. Daarvoor is het zaak om zo hoog opgeleid en zo gespecialiseerd mogelijk te zijn. In Amerika, land van soepel ontslaan bij uitstek, is werkloosheid onder niet-universitair geschoolde werknemers gestegen van vijf procent in 2007 naar elf procent in 2010. Van de universitair geschoolde werknemers was in 2007 twee procent werkloos en in 2010 vijf procent.

In Nederland is meer dan de helft van vacatures op dit moment bestemd voor hoogopgeleiden, melden YER en The Intelligence Group. Zij verwachten in 2015 zelfs een tekort van 300 duizend hoogopgeleiden. Toch is arbeidsmarktspecialist hoogleraar Erik de Gier van de Katholieke Universiteit Nijmegen niet onverdeeld optimistisch: ‘De vraag naar bèta's is nu hoog, maar niet eindeloos, Nederland heeft geen sterke productie-industrie. En de overheid bezuinigt nu sterk op beleidsfuncties waar altijd veel alfa's en gamma's in terechtkwamen. Het perspectief voor hoogopgeleiden is nog altijd vele malen beter dan voor laagopgeleiden, maar het is niet zonder meer goed.'

Lynda Gratton, hoogleraar aan de London Business School en auteur van The Shift;The Future of Work is already here. adviseert: ‘Wees vooral bereid je regelmatig om te scholen. Dan kun je van schaars specialisme naar schaars specialisme springen.'

Mocht het allemaal erg lastig worden, overweeg dan eens met je handen te gaan werken. Door de vergrijzing ontstaat tussen nu en 2021 een tekort aan 230 duizend ambachtslieden, maakt het Hoofdbedrijfschap Ambachten bekend. Kies daarbij voor de bouw-, afbouw- en installatietechniek. Ook in deze beroepen zie we echter dat de arbeidsmarkt een flexibele markt wordt: van de 170 duizend mensen in de bouw zijn er 54.500 zelfstandig. Het is ook vooral de vraag naar zelfstandigen die toeneemt.

4. Word geen manager
Kies vooral een vak waar je plezier in hebt, anders houd je het niet tot je zeventigste vol. Dat zegt Han Mesters, analist bij ABN Amro en auteur van Het nieuwe flexibiliseren, een rapport over de arbeidsmarkt van de toekomst. Nog een tip van Mesters: word geen manager. ‘Organisaties worden in de toekomst alleen maar platter. In organisaties waar het om leven en dood gaat blijft hiërarchie belangrijk - de luchtvaart, het ziekenhuis. Maar in alle andere organisaties is hiërarchie aan het verdwijnen. Consultancy, advocatuur; dat worden allemaal netwerkorganisaties: samenwerkingsverbanden van zelfstandig opererende professionals.'

Met de hiërarchische organisatie verdwijnt het traditionele carrièrepad waarbij je binnen één organisatie opklimt van trainee naar junior naar senior naar general manager. Je zult zelf beter in de gaten moeten houden of er nog kansen voor je liggen in de organisatie waar je nu werkt. En tijdig op zoek gaan naar wat anders, als dat niet zo is.

Op de flexibele arbeidsmarkt neem je dus zelf de leiding over je loopbaan. Zelfmanagement, zoals Ben Tiggelaar het noemt, wordt een belangrijke vaardigheid: ‘Leer prioriteiten stellen, je tijd indelen, word je eigen projectmanager.'

5. Een vlotte babbel helpt
Harde kennis maakt je gewild, zachte vaardigheden stellen je in staat om te gaan met verandering, zegt hoogleraar Erik de Gier. Goed kunnen onderhandelen wordt belangrijk. Dat geldt met name voor hoogopgeleiden, die gewild zijn en dus iets te onderhandelen hebben. Als tijdelijke werknemer onderhandel je over je ontslagvergoeding, als zzp'er onderhandel je over je opdracht. Daarbij krijg je misschien steun van je vakgenoten. Nicola Millard, onderzoekster en futuroloog van telecombedrijf BT, ziet dat mensen zich online organiseren per vak - een soort nieuwe gilden, die samen ook voor elkaars belangen opkomen.

Op de flexibele arbeidsmarkt worden je relaties van levensbelang, zegt Lynda Gratton. Je hebt een harde kern vertrouwelingen nodig om in moeilijke tijden op terug te vallen, een groepje dat inspireert, dat je helpt je carrière uit te stippelen en bij wie je terecht kunt om een succes te vieren of uit te huilen als het eens mis gaat.

De beste papieren hebben de vakspecialisten die ook goed kunnen onderhandelen en netwerken en die soepel contact leggen met telkens nieuwe mensen. Met andere woorden, zegt Mesters, ‘Dit wordt de eeuw van de vrouw.' Of althans: de eeuw van mensen met een feminiene werkstijl.

BRON: intermediair.nl | 21 augustus 2012
___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"