Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
Krediet bij de bank nog moeilijker
ABCOUDE - Is het nu al moeilijk voor MKB-bedrijven om krediet te krijgen bij de bank, daarin komt voorlopig geen verbetering. Integendeel: de kredietvoorwaarden voor MKB-bedrijven worden alleen maar krapper. Dat verwacht kredietverzekeraar Atradius in zijn jongste Economische Update. Intussen blijven veel bedrijven op de fles gaan.

  • Spanningen financiële sector blijven
  • Banken moeten hun boeken herstellen
  • Aantal bedrijfsfaillissementen blijft hoog


Kredietvoorwaarden blijven verkrappen
Europese banken hebben ook in het tweede kwartaal van dit jaar de kredietvoorwaarden voor bedrijven en consumenten verder aangescherpt. Ook blijft de vraag naar leningen dalen. Dat blijkt uit de meest recente enquête uitgevoerd door de Europese Centrale Bank (ECB).

Spanningen financiële sector blijven
De spanningen in de financiële sector blijven hoog. Toch daalt de indicator voor spanningen op de interbancaire geldmarkt gestaag sinds het begin van dit jaar, op een kleine verslechtering in juni na.

Banken moeten hun boeken herstellen
De voorwaarden voor handelsfinanciering blijven in 2013 zeer krap vanwege de herstelwerkzaamheden aan de boeken van de banken en het zwakke economische klimaat. Door het voortduren van de schuldencrisis zijn de kredietvoorwaarden vooral scherp in de Eurozone.

Aantal bedrijfsfaillissementen blijft hoog
De krappe kredietvoorwaarden en slechte economische prestaties betekenen ook voor 2013 een moeilijk klimaat voor bedrijven. Daarbij bestaan er een aantal grote risico’s waarvan een verdere escalatie van de crisis in de Eurozone de belangrijkste is. Atradius verwacht dat het aantal faillissementen in 2012 in de meeste landen toe zal nemen en op een hoog niveau blijft in 2013. In de slechtst presterende landen loopt het aantal faillissementen in 2013 mogelijk verder op.

Wereldeconomie herstelt
De mondiale economische groei herstelt zich naar verwachting in 2013 na een zwak resultaat in 2012. De groei komt volgens de prognose in 2013 uit op 2,9% vergeleken met 2,5% in 2012.

Opkomende landen doen het veel beter dan ontwikkelde landen
Achter de mondiale ontwikkelingen gaan grote verschillen tussen ontwikkelde en opkomende landen schuil. De opkomende landen vertonen hoge groeicijfers terwijl er bij de ontwikkelde landen nauwelijks sprake is van groei.

Escalatie schuldencrisis kan groei ondermijnen
Deze tweedeling houdt naar verwachting in de toekomst aan, ook wanneer de groei zich wat herstelt in de ontwikkelde landen. De verbetering van de mondiale groei in 2013 is afhankelijk van de ontwikkelingen in de Eurozone. Een verdere escalatie van de schuldencrisis zou de mondiale groei ondermijnen.

Nederland: licht herstel in 2013
Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,75% krimpt en volgend jaar een zwakke groei laat zien van 0,75%. De economische groei is zo laag door de problemen in de Eurozone, de daling van de huizenprijzen en door de overheidsbezuinigingen. De problemen op de huizenmarkt zorgen voor een daling van het vermogen van huiseigenaren, een afname van het aantal consumentenleningen en een stijging van de spaarzaamheid onder huishoudens. Daarnaast hebben consumenten te maken met de hervormingen en de bezuinigingen door de overheid die probeert om het huishoudboekje op orde te
brengen.

BRON: BusinessCompleet.nl
___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"