Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
Ouderenparticipatie arbeidsmarkt blijft achter
Hoewel het relatief gezien niet slecht gesteld is met de Nederlandse arbeidsmarkt, is verdere modernisering nodig. Vooral de ouderenparticipatie moet omhoog.

Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB). De Nederlandse arbeidsmarkt heeft zich tijdens de crisis weerbaar getoond, aldus DNB. In 2011 deed Nederland het internationaal gezien goed met een werkloosheid van 4,4 procent.

De hervormingen van de laatste jaren hebben ervoor gezorgd dat ouderen langer actief zijn op de arbeidsmarkt. De arbeidsparticipatie in de leeftijdsgroep 55 tot 65 jaar steeg de afgelopen tien jaar van 34 naar 54 procent. DNB stelt dat dit een ‘grote verbetering’ is, maar dat er nog heel wat te winnen is door de arbeidsmarkt verder te hervormen, omdat de participatie van ouderen ver achter blijft bij die van andere leeftijdsgroepen.

Ontslagbescherming
Daarnaast vindt DNB dat de dynamiek van ouderen op de arbeidsmarkt geringer is dan in jongere leeftijdsgroepen. “Verschillende regelingen zitten meer dynamiek en participatie in de weg. Het gaat vooral om de relatief hoge ontslagbescherming en de lange duur van werkloosheidsuitkeringen,” aldus DNB. De plannen in het lenteakkoord om de ontslagbescherming voor iedereen gelijk te trekken, verhogen volgens DNB de kansen voor ouderen om sneller aan de slag te kunnen. Dit geldt ook voor het verkorten van de WW-duur tot bijvoorbeeld een jaar.

HRpraktijk | 10 augustus 2012
___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"