Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
MKB klimt uit dal
ABCOUDE - Het aantal zelfstandigen dat bijstand heeft aangevraagd is het tweede kwartaal gedaald tot bijna het niveau van 2008. Het Instituut voor het Midden en Kleinbedrijf (IMK) concludeert dan ook voorzichtig dat het wat beter gaat. “Dat er bedrijven door het putje gaan is van alle tijden”, zegt IMK-directeur Han Dieperink. “Het lijkt er op dat in het eerste kwartaal van 2012 het echte dal is bereikt.”

  • MK toetst voor Bbz levensvatbaarheid bedrijven
  • Index toont 'absoluut positieve ontwikkeling'
  • Minder bijstandsaanvragen kleine ondernemers


Een en ander blijkt uit de IMK-index; de kwartaalrapportage van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Deze is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandsverlening. In het eerste kwartaal van dit jaar constateerde IMK nog een stabilisering bij deze groep.

Bbz
De cijfers van het IMK zijn vrij nauwkeurig, zegt de van huis uit econometrist Dieperink. Dat zit als volgt. Zelfstandigen die financieel aan de grond zitten, doen vaak een beroep op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Een van de voorwaarden die worden gesteld aan het verlenen van bijstand is dat het bedrijf van de aanvrager levensvatbaar is. Anders is het voor de overheid water naar de zee dragen. Voor het beoordelen hiervan wordt het IMK ingeschakeld.

Het IMK beoordeelt voor circa 300 gemeenten of het bedrijf van de aanvrager toekomst heeft. Dieperink: “Circa 60 procent van de aanvragen voor de Bbz komt bij ons terecht. In aantallen is dat ongeveer 4000 aanvragen. Onze cijfers zijn dus representatief. Overigens: er zijn in Nederland circa een miljoen ondernemers dus in aantallen valt het zelfstandigen dat bijstand aanvraagt mee.”

Maximale stand maart 2010
Het IMK houdt vooral vijf branches nauwkeurig in de gaten: de bouw, horeca, detailhandel, persoonlijke dienstverlening (van kapper tot accountant) en automotive (autodealers, garages enzovoort). In 2008, dus net voor de eerste dip, is de IMK-index op 100 gesteld. De IMK-Index eindigde in het tweede kwartaal van 2012 op 108, terwijl dat een kwartaal eerder nog 148 was. In maart 2010 werd de maximale stand van 234 bereikt. In de zomer van 2011 daalde de IMK-Index naar 108. Op dat niveau is hij nu opnieuw geëindigd.

Consumentenvertrouwen
Het eerste kwartaal van dit jaar werd vooral getroffen door het consumentenvertrouwen. Met name kleine ondernemingen die direct hiervan afhankelijk zijn, zoals detailhandel en horeca, bevonden zich toen in zwaar weer. “Wat we in het tweede kwartaal van dit jaar juist zagen is dat het aantal bijstandsaanvragen van kleine ondernemers flink is gedaald”, licht Dieperink toe.

Positief
Het heeft er dus alle schijn van dat het wat beter gaat. Dieperink: “ Wat de index aangeeft is absoluut een positieve ontwikkeling, die het midden- en kleinbedrijf ook echt nodig heeft. Maar laten we vooral nog niet te vroeg juichen. Ook hier geldt dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Deze ontwikkeling sluit echter wel aan bij de constatering van het CBS vorige week dat Nederland technisch gezien uit de recessie is, met dank aan een economische groei van 0,3%.”

BRON: BC.nl | 5 juli 2012
___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"