Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
Avonturen op de arbeidsmarkt: blunderende sollicitanten
Je keel wordt droog, je handen worden klam en de tijd lijkt nauwelijks vooruit te gaan. Voor de meesten is solliciteren geen leuke ervaring. Het internet wemelt intussen van de sollicitatietips, maar wat kan je beter níet doen?

Opvallen tijdens je gesprek is niet altijd positief
De website CareerBuilder vroeg werkgevers naar hun meest opmerkelijke herinneringen. De tip ‘probeer op te vallen met je curriculum vitae' hebben sommige werkzoekenden misschien iets te letterlijk opgevat. Zo noemde één kandidaat ‘moonwalk’ als speciale vaardigheid en een ander vond het belangrijk te vermelden dat ze de beet van een zeedier had overleefd.

pvallende post
Op een originele manier je persoonlijkheid laten zien kan, mits goed uitgevoerd, een leuk idee zijn. Dit dacht een sollicitant waarschijnlijk toen hij een citroen en de tekst 'ik ben geen citroen' met zijn brief meestuurde. 'Citroen' heeft in Engelse uitdrukkingen dezelfde betekenis als 'rotte appel', maar de sollicitant heeft zijn bewering nooit in een gesprek mogen bewijzen.

Ook tijdens het sollicitatiegesprek kan veel misgaan. Werkgevers zullen zich de volgende sollicitanten nog lang herinneren, maar hebben ze waarschijnlijk geen baan aangeboden.

Waar ben ik?
Zo vroeg een kandidaat bij welk bedrijf hij ook alweer was, droeg een ander een scoutinguniform zonder te vertellen waarom en refereerde iemand naar zichzelf in de derde persoon.

Andere sollicitanten voelden zich wel erg op hun gemak en trokken hun schoenen uit of namen een slok van de koffie van de gespreksleider.

Irritaties
Stel: het is zover. Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij dat leuke bedrijf. Rare blunders zal je waarschijnlijk niet begaan, maar toch is het handig om met veel voorkomende fouten rekening te houden.

Het opnemen van je telefoon of het beantwoorden van sms’jes blijkt voor werkgevers de grootste afknapper te zijn. Daarnaast ergert 75 procent van de werkgevers zich aan sollicitanten die zich ongepast kleden of ongeïnteresseerd overkomen.

Ook sollicitanten die arrogant lijken, kauwgom kauwen of negatieve opmerkingen maken over vorige werkgevers worden niet op prijs gesteld.

Waarschijnlijk zul je de blunders uit dit artikel niet begaan, maar je hebt nu in ieder geval genoeg leuke anekdotes voor je eerstvolgende sollicitatiegesprek.

BRON: Elsevier | 19 juni 2012
___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"