Contact Print pagina Favorieten
HOMEOVER ONSDIENSTENINSTRUMENTENKLANTENCONTACTNIEUWS
Image1
Minder opdrachten voor zzp'ers
ABCOUDE - Zzp’ers moeten dit jaar rekening houden met minder opdrachten. Het aantal zelfstandigen zal dit jaar ook met 0,5% afnemen. Zeker in de bouw en de zakelijke dienstverlening staat de vraag naar diensten van zelfstandigen sterk onder druk.

  • Volgend jaar licht herstel voor MKB
  • Detailhandel onder druk door hogere BTW
  • Uitvoer neemt in 2013 toe


Dit blijkt uit het onderzoek Kleinschalig Ondernemen van Panteia/EIM. Dat het dit jaar minder gaat, is geen specifiek probleem voor zzp’ers, stellen de onderzoekers. Kleine ondernemers hebben dit jaar in het algemeen veel last van een dalende consumptie, een overheid die minder inkoopt bij het bedrijfsleven en een afname van de investeringen. Dit komt vooral doordat ze afhankelijk zijn van de binnenlandse markt. In 2013 wordt een licht herstel voor het MKB verwacht: een toename van de afzet met 1%..

De ontwikkeling van de afzet van het MKB blijft dit jaar sterk achter bij die van het grootbedrijf. De afzet van het MKB zal met 1,75% afnemen. In het grootbedrijf zal de krimp beperkt blijven tot 0,5%.

Bouw
Sectoren die sterk op de binnenlandse markt zijn georiënteerd staan in 2012 flink onder druk. Vooral het MKB in de bouw zal dit jaar met 6,5% sterk krimpen. Hoewel de onderhoudsuitgaven niet noemenswaardig afnemen, is er wel een sterk gebrek aan investeringen in nieuwbouwwoningen en bedrijfspanden.

Voorlopig wordt nog geen herstel van de woning- en kantorenmarkt verwacht. Dit betekent dat ook in 2013, met een verwachte groei van 0,75%, nog geen herstel van betekenis zal inzetten.

Detailhandel
De afzet in de detailhandel zal in 2012 met 1,5% krimpen. Doordat er minder wordt verhuisd, wordt er minder uitgegeven aan doe- het zelf artikelen en woninginrichting. Ook op kledingaankopen is de consument aan het besparen. In 2013 wordt een verdere daling van de afzet van de detailhandel met 1,25% verwacht. Deze verdere daling hangt nauw samen met de stijging van het hoge BTW-tarief naar 21%.

Bescheiden herstel
Ook volgend jaar zullen de binnenlandse bestedingen onder druk blijven staan. Alleen de uitvoer zal in 2013 toenemen. Hierdoor zal het MKB in 2013 slechts bescheiden kunnen herstellen met een afzetgroei van 1%. Door de exportgerichtheid van de groothandel en industrie zullen deze twee sectoren het afzetherstel van het Nederlandse bedrijfsleven moeten inluiden. In 2013 kan de groothandel met 2,25% groeien, de industrie met 1,5%.

Minder werk
De werkgelegenheid neemt dit jaar in het geheel af met 0,75%. Als gevolg van de sombere afzetperspectieven van het MKB zal ook volgend jaar de werkgelegenheid in het MKB met 37 duizend personen afnemen. Dit komt overeen met een daling van 1%.

BRON: BC.nl | 3 juli 2012
___________________


>> Terug naar het overzicht
Bekijk hier onze laatste vacatures

Hermeion UPDATE

Vier keer per jaar verschijnt Hermeion UPDATE , de digitale nieuwsbrief van Hermeion. Via ons contactformulier kunt u zich op onze nieuwsbrief abonneren.

Lees oude artikelen in het UPDATE Archief .

Algemene Voorwaarden · Disclaimer
Privacy statement · 2015 © Hermeion

"